Vi hade alldeles nyss träffats, genom en gemensam vän, och han var det vackraste jag någonsin sett. Vi hade setts på tu man hand två gånger. Nu skulle vi ha vår tredje träff, hemma hos mig, och han hade med sig rostade solrosfrön och passionsfrukter när han kom, hade på sig ett vitt urtvättat linne med Bart Simpson på, och vi såg på film och pratade i timmar. Allt var underbart och roligt och sådär pirrigt nytt.
Och sen skulle han gå.
Och det blev som det lätt kan bli på tredje dejten – ett hejdå i hallen som blir en kram som blir en kyss.
Men!
Kysspirret i mig övergick ganska snart i ren yrsel. Mitt förvånade “vänta, det snurrar” möttes av ett “ja, för mig också” från honom, men innan jag hann förklara att det för mig snurrade liksom dåligt så sa det bang och pang och jag hade svimmat med huvudet före in i skohyllan och det hårda hallgolvet.
Såhär i efterhand är jag inte förvånad.
Klart att det blir överslag när man kysser en ny människa sådär.
Jag har alltid varit liksom känslig.
“Överkänslig”.
Jag kommer ur balans av kliande tvättlappar i kläderna, dåliga lukter och skarpt lysrörsljus, jag blir trött och ledsen av för mycket intryck och förändringar, blir lätt uppjagad, fyller på energi när jag är ensam i lugn och ro och blir synnerligen urlakad och påverkad av ytliga samtal och andras undertryckta sinnesstämningar.
Överkänslig, helt enkelt.
Och jag har alltid tänkt på det som psykisk dissonans och svaghet och något fel på mig.
Ända tills jag våren 2012 lärde mig att jag är en Highly Sensitive Person. En högkänslig.
En som – i mitt fall – säkert njuter mer av första kyssen än andra, av hans dofter och hud och energier så nära, men som också svimmar av intrycksöverslaget.
*
Jag vet inte hur det är för dig.
Du har kanske aldrig svimmat av känslo-överslag.
Men om du någon gång känt dig överkänslig eller annorlunda så häng kvar.
Läs vidare.
Det är absolut inget fel med din överkänslighet.
Den kan istället vara din främsta tillgång.
Vadå Highly Sensitive Person?
Begreppet HSP – Highly Sensitive Person, eller Högkänslig som det ibland kallas på svenska – myntades i mitten av 1990-talet av den amerikanska psykologen Elaine N Aron.
Det är ingen diagnos, ingen personlighetsstörning, och heller inget nytt påfund, utan snarare en beskrivning av ett personlighetsdrag som forskare funnit att mellan 10-20% av människor och 10-20% av många djurarter tycks besitta.
De högkänsliga individerna har fler “känselspröt” ute; de är mer observanta, läser av omgivningen djupare och mer detaljerat, och tar in och bearbetar informationen noggrannare och djupare än andra.
De känner mer.
Och gissningsvis har det varit evolutionsmässigt fördelaktigt att en femtedel av flocken haft just så sensibla känselspröt: det är till exempel de som först upptäckt rovdjuren och kunnat varna sina kompisar.
*
Begreppet Highly Sensitive Person började slå igenom på bred front i Sverige våren 2012, när Svenska Dagbladet publicerade en artikelserie om högkänslighet som kommit att bli en av tidningens mest delade och kommenterade någonsin: massor av läsare berättade hur de grät av lättnad och igenkänning och att de efter ett helt liv av känslor av att “det är fel på mig, jag borde inte vara så känslig” nu fått veta att det är okej, och något alldeles naturligt. Och att de inte alls är ensamma.
Även för mig kom artikelserien som en lättnad, och som ett helt nytt sätt att se på världen:
Jag är inte psykiskt svag eller konstig. Jag har bara ett högkänsligt nervsystem, och det är okej.
Det första jag gjorde var att visa artikelserien för min mamma.
“Här. Det här är förklaringen. Läs här så förstår du mig.”
Så att hon fick förstå.
Precis som jag också äntligen förstod mig själv.
Att det var som det skulle.
Highly Sensitive kan vara din främsta tillgång
När jag först insåg att beskrivningen av personlighetstypen Highly Sensitive Person stämde mycket väl in på mig så kände jag lättnad, men också sorg.
Kräva mer tid än andra för att smälta intryck, vara tunnhudad, känslig, bli trött av social samvaro, och påverkas massor av andra människors sinnesstämningar? Skulle det vara något slags vinstlott i ett samhälle som premierar robusta personer som orkar precis allt?
Det kändes inte så.
Och att acceptera att det kanske rentav var inbyggt i mitt nervsystem snarare än någonting som skulle kunna gå att öva bort – det fyllde mig med ledsnad.
MEN!
Efter läsning och eftertanke insåg och lärde jag mig att vi som fått högkänsliga nervsystem dessutom har andra egenskaper – specialbegåvningar rentav, som andra saknar och som är mycket värdefulla.
Att vi tar in intryck djupare gör att vi har förmågan att uppleva större och djupare glädje inför sinnesintryck, som doften av regn mot asfalt, ljuset en februaridag, vacker konst, musik, formuleringar, sköna material. Vilken lycka att bo i en kropp som kan njuta och glädjas så djupt!
Och våra hjärnor är grymma! Vi är ofta kreativa, snabbtänkta, bra på att få idéer och på att se saker som andra missar. Vi har fingertoppskänsla, och fattar ofta väl genomtänkta beslut.
Vi är lyhörda och empatiska, goda lyssnare, har en väl upptränad känslighet, och tillför ofta nya dimensioner i grupper.
En highly sensitive person är dessutom ofta den som hittar lösningar som andra missar, och som briljerar i kreativa projekt, som inspiratörer, rådgivare, entreprenörer, konsulter, artister, konstnärer eller utforskare av nya områden.
Visst, vi är överkänsliga.
Det är korrekt.
Men vi är väldigt många bra saker också.
Och när vi skapar oss själva en tillvaro som är strukturerad så att vi kan ta hand om vår känslighet, ja då kan vi blomstra och använda våra specialbegåvningar och vara alldeles enastående.
Hur vet man om man är Highly Sensitive?
Känner du igen dig i det jag beskriver i den här texten? Lite, eller kanske mycket? Det högkänsliga personlighetsdraget kan variera i intensitet, precis som längd och ögonfärg, så kanske känner du igen dig bara till viss del.
Det kan ändå vara skönt att hitta spegling och bekräftelse på det sätt just du upplever världen på.
På www.hsperson.se kan du klicka dig vidare till ett självtest på svenska, där du får svara ja eller nej på tolv frågor. Svarar du ja på flera av påståendena kan du vara högkänslig.
Ett annat tips är att läsa vidare bland de här länktipsen för att se vad som klingar igenkänning för dig:
Svenska dagbladets artikelserie är en fin och lättillgänglig introduktion till högkänslighet.
* * *
www.hsperson.se är en hemsida med rik information för såväl
vuxna som ungdomar, och med länkar till vidare läsning.
* * *
Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade är en mycket
bra bok, med historier, pepp och råd för att hantera din högkänslighet
(eller människor i din närhet som är högkänsliga).
* * *
Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar
är en mjuk och vänlig bok om högkänslighet, hur det kan upplevas
och hur du kan ta hand om dig i det.
Hur bäst hantera tillvaron som högkänslig?
Jag håller just nu på att samla och sammanställa alla de hjälpsammaste råden jag hittat för att ta hand om sig som högkänslig, i allt ifrån överstimulering till rädda-alla-runt-mig-impulser.
De kommer att resultera i en underbar och innehållsrik e-bok som kommer att bli klar här under sommaren – en första-hjälpen-bok för dig och mig och alla andra högkänsliga.
Har du fått tankar eller insikter av den här artikeln som du vill dela, så skulle jag älska att höra från dig! Antingen i kommentarerna här under, på facebook eller via mejl.
Annars – tills vi hörs nästa gång:
Ta hand om dig. På det sätt just du behöver.
*
Kärlek och det allra bästa,
Åsa-Saga