Våren är här, april spirar utanför fönstret, fåglarna myllrar bland träden, men för vissa (som mig) innebär det också ett årligt återkommande och inte fullt så välkommet besök: vårtröttheten. För mig är den vissa dagar snudd på förlamande.
Kanske känner du igen dig – det beräknas nämligen att nånstans mellan 20-25% av Sveriges befolkning upplever vårtrötthet i olika utsträckning. Och orsaken är alldeles biokemisk: Hormonsystemet i våra hjärnor hinner inte med den snabba ljusökningen i brytningstiden mellan vinter och vår, och hormonerna (kortisol, melatonin och alla de andra kompisarna som påverkar om våra kroppar vill sprudla eller sova) hamnar i obalans. Och det tar en massa energi av kroppen att rekalibrera så att alltsammans hinner med och blir i ordning igen.
Eftersom jag fick min brustna blindtarm bortopererad i februari så utmanas min kropp dessutom extra mycket denna vår. Fortfarande åtta veckor senare är jag öm vid operationsärren och inuti – kanske efter den inflammation som blev följden efteråt.
Vilken tur då att det finns hjälp till vårenergi som också är antiinflammatorisk! (Och antiinflammatoriskt är ju bra även för kroppar som vill slippa inflammationer – det vill säga alla – och inte bara för de som haft en blindtarm som ställt till oreda.)
Så: mina topp-3 gröna livräddare just nu är dessa tre:
1) Björkblad
Här uppe i Västerbotten har inte björkarna slagit ut ännu, men vad gör det? Det är bara att norpa åt sig björkrisbuketter från lämpligt träd, ta in dem och sätta i vatten, och – vips!
De små illgröna musöronen på björkarna är rena godiset för kroppen. Förutom massor av C-vitamin och mineraler som stärker kroppen så innehåller de även ämnen som verkar antiinflammatoriskt och som hjälper till att lösa upp slagg som sitter i kroppens vävnader. (Björklöv som fått dra i kokande vatten ger dessutom finfin infusion att badda på inflammationer och sår även på utsidan av kroppen.)
De små musörons-bladen är lite klibbiga och smakar sött, och vill man inte äta dem som de är så går de till exempel utmärkt att blanda i sallader eller smoothies. Tänk bara på att inte plocka kvistar från björkar som stått alldeles bredvid vägen. Ett avstånd på minst 50 meter brukar rekommenderas, för renhetens skull.
Men framförallt – våga prova, nu när björklövsvåren är här och går att äta! Ett grönt, sött, lite klibbigt björkblad – hur smakar det? Vad händer i din kropp när det får det i sig?
2) Gröna juicer
Mot inflammationer och för pigghet är gröna juicer en riktig dundermedicin. Genom att göra dem just gröna, mer på grönsaker än på söt frukt, så får de ett basiskt pH-värde och bidrar med massor av syre till kroppens celler, samtidigt som de balanserar upp eventuell försurning i kroppen (vilket är kalasbra för alla som haft en lite för nära relation till stress, läkemedel, socker, kaffe eller annat försurande på senare tid). Och en mindre sur kropp är en mindre inflammerad kropp. Grön juice = basiskt = antiinflammatoriskt. Heja det!
Energigivande är de också, de gröna juicerna. När vi kör våra grönsaker, blad och en och annan frukt i råsaftscentrifugen så avlägsnas växtfibrerna, och kvar blir rena rama raketbränslet, fyllt av vitaminer, mineraler och nyttigheter, som kroppen kan ta upp helt direkt.
Den senaste tiden har mina juicer sett ut mycket såhär, gjorda på det som är billigast ekologiskt i min närmsta butik just nu under april – vitkål, broccoli, stjälkselleri, gurka, morot, citron och ingefära:
Allra bäst är det att dricka sin gröna juice på tom mage, på morgonen. Då suktar kroppen efter påfyllning, och vad passar väl då bättre än ren, flytande, dundernäring? Och morgonjuicen är inte bara bäst, utan också häftigast – vissa dagar känner jag tydligt hur kroppen reagerar på juicen. Samma varma och lite vibrerande känsla som vid alkohol på tom mage, fast helt tvärtom!
3) Supergrönt
Min nya kärlek är det illgröna pulvret Clean Greens från Pukka:
Det finns att köpa, kanske hos din närmaste hälsokostbutik, annars garanterat på internet, hos exempelvis Bodystore och Grön Gåva, och det innehåller skonsamt frystorkat pulver av brännässla, vetegräs, korngräs, persilja, de blågröna algerna spirulina och chlorella, knöltång, grönkål, fänkålsfrö, pepparmynta, grönt te och ingefärsrot. Rena superbomben av klorofyll, antioxidanter, enzymer och spårämnen!
Men vad ska allt det vara bra för?
Jo, klorofyllet till exempel – ämnet som ger växternas blad deras gröna färg – är ännu ett av alla ämnen i växtriket som är välgörande för oss människor. I sammansättningen liknar klorofyllet nämligen hemoglobin, ämnet som transporterar syre i vårt blod (bortsett från att klorofyllet har en magnesiumatom där hemoglobinet har en järnatom).
När klorofyllet kommer in i människokroppen hjälper det oss att bli piggare och friskare – det ökar till exempel produktionen av röda blodkroppar, ökar cellernas förmåga att ta upp syre, stärker immunförsvaret och dämpar inflammationer. Mer pigghet alltså, och mindre inflammation.
Även antioxidanterna (ämnen som hindrar diverse instabila molekyler i din kropp från att attackera dina celler), enzymerna (små katalysatorer som hjälper till vid kroppens alla funktioner) och spårämnena (livsnödvändiga mineraler) i Clean Greens är finfina presenter att ge till den vårtrötta kroppen, i dess slitsamma arbete med att hinna ikapp ljuset och få hormonsystemet på rätt köl igen.
*
Med gröna juicer, Clean Greens-pulver blandat i mina smoothies, och vårens första illgröna små björkblad gör jag alltså det jag kan för att hjälpa min kropp att återfå livsgnistan.
Ett ansträngt psyke blir ju så väldigt mycket hjälpt av en välmående kropp.
Och vi är ju in this together – kroppen, psyket, själen, känslorna och jag.
Och samma villkor är det för dig, för oss alla.
Alla dessa aspekter av oss som samspelar.
Så – vi ger oss själva näring, inuti kroppen och i vårt yttre liv, och tar försommaren an med stormsteg.
Visst?
*
Fågelsång och framåtblickande,
Åsa-Saga