Naturligt välmående är min passion, som alldeles automatiskt genomsyrar både mitt skapande och mitt liv, och som nyligen färdigutbildad botanisk aromapedagog får jag liksom dubbelbonus:
Jag får kombinera passionen för naturligt välmående med min kärlek till väldoft.
Vilken lycka!
På mina doftworkshops och konsultationer hjälper jag människor dels att få en glimt in i naturens helande egenskaper, dels att skapa väldoftande sprayer och oljeblandningar som kan hjälpa just dem att gå mot mer välmående och balans.
Jag får ofta nyfikna frågor kring hur det kan gå till, och vill därför dela en glimt av mina workshops här med dig.
Och – dessutom får du recepten till 3 ljuvliga doftblandningar som du kan börja använda med en gång!
Inget att tveka på, vi börjar med det härliga direkt! Jag packar upp mina doftsprayer och oljeblandningar och eteriska oljor och vi sätter igång att dofta. Ganska snabbt blir det många “Oh!” och “Ah!” och “Åh, känn på den här, vad gott den luktar!” mellan deltagarna, och många hittar snabbt sina gamla eller nya doftfavoriter.
För det mesta har jag också med mig örter till teer – salvia, rosenblad, vallört, citronmeliss, timjan, nässlor och mer – så inom kort sitter vi oftast alla också med varsin egenkomponerad tekopp, vars goda ångor blandas med alla de andra dofterna.
Jag berättar gärna om örterna vi dricker förstås – jag går lätt och gärna igång och berättar om nyttan och fröjden och de traditionella kunskaperna kring rosenblad och mynta och lavendelblommor och björkblad, men: stjärnorna på mina workshops är de eteriska oljorna.
Det är de eteriska oljorna vi ska lära oss mer om, och komponera till väldoftande blandningar som kan hjälpa till att återskapa mera balans och välmående i oss.
Eteriska oljor heter Essential oils på engelska, och egentligen är det engelska namnet mer lämpligt än det svenska här. Essential oils sätter fingret på vad det handlar om: essensen, växtens kontenta och liksom innersta väsen.
Oljorna, som för det mesta kommer fyllda på små 10 ml-flaskor, består i själva verket av den vätska som finns i doftkörtlarna hos alla doftande träd, örter, blommor, blad och så vidare. Rent kemiskt består de av kolväten i olika kombinationer som lätt omvandlas till gas – och till doft.
För de växter som har eteriska oljor (alla har inte det) är den doftande oljan energikrävande att producera, men så grymt värd det – den hjälper växten att attrahera pollinerare, stöta bort skadedjur och parasiter och andra hot, och sända doftsignaler till andra växter. Allt detta är stora fördelar om man är växt!
Men, värt att komma ihåg:
Precis som alla andra växter med välgörande egenskaper så är de inte till för människan.
Inte alls.
De är till alldeles för sin egen skull.
Dock: genom årtusendena har vi människor upptäckt och lärt oss att jodå; vissa av dessa doftande väsen som finns runtomkring oss kan vara till nytta även för oss. (Dessa naturens lyckliga – och för oss i vissa fall livsviktiga – slumpar har jag skrivit mer om här.)
Till exempel har de läppblomstriga växterna (som mejram och lavendel) med sina eteriska oljor visat sig kunna verka lugnande, kramplösande och syresättande på människokroppar, och de nakenfröiga (som tall och gran och cederträ) har visat sig kunna stötta andningsapparaten och vara fina mot försurning.
För att bara nämna något.
Denna örternas och växternas värld har visat sig full av välmåendeökande ämnen för oss.
Lyckan och ödmjukheten inför storheten i det! Vilka gåvor!
De eteriska oljorna kan finnas i exempelvis växternas blommor, blad, löv, bark, skal, kottar och frön, och utvinns genom olika typer av extraktioner. (Vattenånga och pressning är två vanliga.)
Och, alltså:
Det är här vi hittar skillnaden på riktiga eteriska oljor och sådana som säljs billigt för att lukta gott i doftlampor (och som jag och många med mig får huvudvärk av).
För: antingen kan den eteriska oljan vara gjord av helt naturliga (och gärna ekologiska) råvaror och utvinnas hantverksmässigt och på riktigt, eller så kan den vara syntetiskt framställd, och lukta till exempel lavendel men sakna alla växtens egenskaper.
Växtens egenskaper vadå?
Jo, alltså: detta är innehållsrika droppar! En enda växts eteriska olja kan innehålla 40-100 kemiska beståndsdelar av olika slag. Beståndsdelar som stärker skyddet mot parasiter, hjälper till att transportera syre, påverkar hormonmolekyler, och allt möjligt annat som hjälpt växten och nu kan hjälpa oss.
För – allt vi får in i våra kroppar påverkar oss ju.
(Ledtråd: Det här är orsaken till att syntetiska eteriska oljor = ovärt. Där får du doften men inte de naturliga beståndsdelarna. Istället får du inga aktiva beståndsdelar alls, eller i värsta fall sådana som du inte alls vill ha in i kroppen.)
Och – tro det eller ej, men den effektivaste vägen att få i oss dessa skatter till oljor är via inandningen.
Slemhinnorna i näsan är nämligen svindlande tunna, så när vi andas in dessa dofter och gaser fulla av molekyler och kemiska beståndsdelar så går de snabbt genom slemhinnorna och rätt ut i vårt blodomlopp.
20-30 sekunder efter att du andats in lavendeln så går det att uppmäta dess molekyler i ditt blod!
Skulle de gå via matspjälkningen och alla dess syror så skulle det ta långt mycket längre tid, och säkerligen med sämre resultat.
Därför är näsan bästa vägen.
Och det är själva kärn-grejen med eteriska oljor och doftsprayer.
Men, all fakta åt sidan, för efter allt prat vill vi ju gå tillbaka till dofterna rent praktiskt igen, såklart.
Vi ska ju skapa skräddarsydda doftkombinationer!
Med hjälp av min hjärna full av kunskaper, och böcker och papper med det mitt huvud inte rymmer, hjälper jag sedan workshopdeltagarna en och en att skapa en doft som kan vara välgörande just för dem just nu.
Kanske har du huvudvärk och känner dig stressad? Eller kanske är du täppt i näsan och har hosta?
Kanske är du spänd när du ska sova och drömmer oroligt?
Och kanske tyckte du att mandarin-oljan doftade extra gott, eller kanske pepparmyntan eller timjanen?
Inte sällan visar det sig att workshopdeltagarnas näsor redan lotsat dem till oljor som kan bidra till välmående för dem just nu, och har de inte det så plockar jag fram ett urval som var och en kan utgå från.
Sedan skapar vi tillsammans en doftkombination som både luktar gott och kan hjälpa till minskat obehag och ökat välbehag, just för dig, just nu.
Vi provdoftar, lägger till, drar ifrån, och justerar tills vi hittar en kombination som känns alldeles rätt. Tre olika eteriska oljor ger ofta en bra och lagom bredd i dessa blandningar.
Sedan blandar vi dem antingen i vatten eller hydrolat för att göra en doftspray, eller så låter vi dem bli en synergi (en outspädd blandning av oljorna) att exempelvis använda i en aromalampa, i olivolja för att smörja in kroppen med, eller att droppa direkt i sängen.
På en av mina senaste workshops ville deltagaren Ullrika skapa en blandning som kunde vara till välmående och lindring mot hennes irriterade luftvägar. Slutresultatet blev en doftspray med lika delar eteriska oljor av Ravensara, Bergamott och Benzoin, som vi alla tyckte doftade ljuvligt!
En knapp vecka senare fick jag det här meddelandet av Ullrika:
Jag är så nöjd med min spray Åsa-Saga, den är helt underbar!
Redan efter första natten jag använt den kunde jag kliva upp utvilad eftersom jag sluppit snuva och hosta under natten! Jag kan äntligen stiga upp utan att känna av min allergi, och nu efter en vecka har min energi kommit tillbaka! Tänk vad livet är skönt när man slipper allergier! :)
Den luktar dessutom friskt och härligt av skog och sommarmorgon, och jag har redan rekommenderat den till vänner. Det allra bästa är att den är helt naturlig och inte skadlig. Och att den funkar! :)
Receptet på Ullrikas spray är ett av de tre recept jag vill dela med mig av till dig här nedanför.
De andra recepten jag vill dela är dels på en avslappnande blandning med kamomill som jag själv använder och droppar i sängen om kvällarna, dels på en ljuvlig synergi med lugnande Benzoin, som nästan alla som luktat på den älskar. Den använder jag själv oftast för att droppa i olivolja och smörja in mig med innan jag kliver in i en ångande varm kvällsdusch.
Ullrikas luftvägs-spray
30 ml vatten i en liten sprayflaska
5 droppar eterisk olja av Ravensara
5 droppar eterisk olja av Bergamott
5 droppar eterisk olja av Benzoin
Fyll sprayflaskan med vattnet. Droppa i de eteriska oljorna. Skruva på spraykorken. Skaka. Klart! (Eftersom de eteriska oljorna lätt lägger sig på vattenytan bör sprayen sedan skakas inför varje användning.)
Sömndropparna
1/3 eterisk olja av Kamomill Roman
1/3 eterisk olja av Mejram
1/3 eterisk olja av Apelsin eller Mandarin
Blanda lika delar av de eteriska oljorna, gärna i en liten glasflaska med pipett. Använd i aromalampa eller droppa 2-3 droppar direkt i sängen vid sänggåendet.
Lugnande dusch
1/3 eterisk olja av Benzoin
1/3 eterisk olja av Apelsin
1/3 eterisk olja av Frankincense
Blanda lika delar av de eteriska oljorna, gärna i en liten glasflaska med pipett. Jag använder denna blandning genom att droppa 3-5 droppar i en matsked olivolja och smörjan in kroppen med innan duschen. De varma ångorna i duschen gör sedan att det doftar himmelskt, och mycket lugnande.
I slutet av vår workshop, efter både en och två koppar örtte, brukar ofta hela rummet runt oss dofta av örter och oljor och sprayer. Vi med för den delen.
Alla har fått kunskaper, pepp, sina personliga blandningar och ofta mer än så – kanske till exempel någon av mina färdiga favorit-förkylningssprayer eller synergier.
De allra flesta är strålande nöjda efter en sån här workshop, och jag också – att få dela med mig av min kärlek och fascination inför det naturliga välmåendet, och dessutom omge oss med väldoft och örter under tiden – hur blir det ännu bättre än så?
Det här var en första glimt in i mitt arbete som botanisk aromapedagog, och i hur jag arbetar med de eteriska oljorna. Det kommer alldeles garanterat att komma mer om oljorna och deras olika egenskaper här på sidan framöver.
Men först:
Nuet.
Och dig.
Hur mår du?
På vilket område längtar du efter ökat välmående?
Är det sömnen, stressen eller kanske immunförsvaret?
Kanske skulle eteriska oljor kunna vara komplementet som hjälper dig ditåt du längtar?
För – oavsett var du bor: det är möjligt. Eteriska oljor går lätt att beställa via internet. Jag köper alla mina oljor via webshopen hos Lena Losciale, som importerar rena och äkta oljor av hög kvalitet, ofta med personlig kontakt med odlarna.
Vad skulle hända om du provade?
Tänk om det skulle hända något bra?
*
Vad än som kan hjälpa dig.
Du är värd det.
Väldoft, helande och naturens gåvor,
Åsa-Saga
*
Ps. Är du också nyfiken på en eterisk-olje-workshop för dig och dina kompisar? Från sommaren 2015 finns jag i Höga Kusten-regionen i Västernorrland. Finns du i närheten så tveka inte att höra av dig, så utforskar vi tillsammans vad som skulle kunna passa!